I min klinik møder jeg mange – især unge mennesker, og især unge kvinder – med angst. På
Psykiatrifondens hjemmeside kan man læse, at ca. 12 % af befolkningen i løbet af et år har en angsttilstand, og at en norsk undersøgelse viser tal helt oppe på næsten 20 %. Man kan også læse, at flere kvinder end mænd har en angsttilstand, og det passer jo rigtig godt med mine egne erfaringer. Endelig kan man læse, at mange har flere former for angst samtidig eller angst og en depression samtidig.
De mest almindelige angstlidelser er generaliseret angst, panikangst, fobier, PTSD (postraumatisk belastningsreaktion) og OCD (tvangstanker og/eller tvangshandlinger). Jeg beskriver dem ganske kort herunder.
Generaliseret angst: Personer med generaliseret angst er mere eller mindre bekymret hele tiden og over alt muligt. De kan for eksempel være angst for, at de selv eller familiemedlemmer skal blive syge eller rammes af ulykker, eller at de vil komme for sent på arbejde, begå fejl og/eller miste deres arbejde, eller at de vil glemme at betale regninger og/eller få en dårlig økonomi. De kan have svært ved at håndtere ting, som ikke er i faste rammer, og de kan have svært ved at overskue og løse problemer.
Symptomer på generaliseret angst er blandt andet hjertebanken, sveden, rysten, mundtørhed, trykken eller smerte i brystet, kvalme, anspændthed, rastløshed, træthed, koncentrationsbesvær og muskelspændinger.
Panikangst: Personer, som lider af panikangst, har tilbagevendende anfald af panik. Angsten kommer voldsomt og pludseligt og går som regel over igen i løbet en 10-30 minutter. Panikangst består af tre elementer: 1) de voldsomme og pludselige panikanfald, 2) frygten for nye anfald opg 3) frygten for at opholde sig de steder (f.eks. et supermarked, en gade, et offentligt kontor), hvor anfaldet opstod.
Symptomerne under et panikanfald er blandt andet hjertebanken, trykken for brystet, kvælningsfornemmelser, svimmelhed, uvirkelighedsfølelse og frygten for at dø eller totalt miste kontrollen over sig selv og blive sindssyg.
Fobier: En fobi er en urealistisk frygt for et dyr, en ting eller en situation. Mange mennesker har en fobi af en eller anden slags, uden at det påvirker deres liv i nævneværdig grad. Men har man en fobi, som har markant indflydelse på ens liv, kan der være tale om en angstlidelse. To fobier som har den form for indflydelse er agorafobi, som er angst for at være alene på offentlige steder, og social fobi, som er angst for situationer, hvor man er sammen med andre mennesker.
PTSD: Posttraumatisk belastningsreaktion er en forsinket stressreaktion på svær psykisk belastning. Vi hører især om PTSD i forbindelse med soldater, som vender hjem fra krig. Men PTSD kan også opstå efter andre typer traumatiske begivenheder som for eksempel seksuelt misbrug, vold, ulykker eller naturkatastrofer. Personer med PTSD gennemlever den traumatiske begivenhed igen og igen, både når de er vågne (i form af flashbacks) og når de sover (i form af drømme eller mareridt).
Symptomer på PTSD kan være tankemylder, uforståelige eller ukontrollerbare følelser, stærk og pludselig irritation, forskrækkelse eller agression, koncentrationsbesvær, søvnproblemer og fysiske symptomer som muskelsmerter og hovedpine.
OCD: Personer, som lider af OCD har tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Tvangstanker er ubehagelige, skræmmende eller anstødelige tanker, ideer eller billeder, som er umulige at slippe af med. Personer med OCD ved godt, at tankerne er deres egne, men de føles ufrivillige og i modstrid med egne følelser og holdninger. Ofte føles tankerne også meget pinlige, og derfor kan der gå lang tid, før personer med OCD fortæller om deres lidelse og kommer i behandling. Tvangshandlinger er bestemte rituelle handlemønstre, som ofte udføres af frygt for, at der ellers vil ske noget katastrofalt. Impulsen til at handle er umulig at modstå, og tvangshandlingen giver en midlertidig følelse af lettelse og ro. Desværre vender frygten og dermed trangen til at udføre handlingen hurtigt tilbage.
Tvangstanker og/eller tvangshandlinger har ofte et bestemt tema, for eksempel en voldsom frygt for bakterier eller frygt for at være seksuelt afvigende eller frygt for at blive aggressiv og skade andre eller sig selv. Personer med OCD kan også have mentale ritualer, hvor de skal tælle ting, læse ting gentagne gange eller sige bestemte ting.
BEHANDLINGSFORMER
I det traditionelle behandlingssystem behandles angstlidelser som regel med kognitiv adfærdsterapi, der lægger vægt på tænkning og erkendelse, og/eller medicin.
Da jeg arbejder med krop, tanker og følelser som en samlet helhed, griber jeg det anderledes an. Jeg arbejder ud fra den opfattelse, at angstlidelser skyldes traumer, og at alle traumer lagres i kroppen. Derfor er det ikke nok kun at have fokus på tanker og følelser.
Heldigvis findes der kognitive psykologer, som har samme holdning og vælger at kombinere deres behandling med for eksempel tankefeltterapi. Allerbedst ville det selvfølgelig være, hvis der i det traditionelle behandlingssystem var mulighed for langt flere behandlingstilbud end den kognitive terapi og medicinen.
Ifølge METAsundhed opstår angst, når to forskellige traumer er aktiveret på samme tid. Det ene traume handler om at føle sig magtesløs eller hjælpeløs. Det andet traume handler om frygt for noget, der kommer hen imod en (det kan være fremtiden). De to traumer skal som sagt være aktiveret
samtidigt. Så hvis blot et af de to traumer forløses, vil angsten forsvinde.
Når jeg skal behandle en klient med angst, er min primære strategi derfor at finde og forløse et eller begge traumer. De bedste resultater får jeg med en kombination af tankefeltterapi og transbiologisk traumeterapi, som er en regressionsterapi. Traumer stammer nemlig ofte fra før fødslen eller den tidlige barndom, og derfor er klienten ikke altid bevidst om den eller de begivenheder, der udløste dem.
Er en klient midt i et angstanfald bruger jeg ofte kun tankefeltterapi, for da gælder det om hurtigst muligt at få behandlet det ubehag, anfaldet giver.
Jeg lærer også mine klienter at behandle sig selv med teknikker fra tankefeltterapi. Jeg har oplevet, at angst er forsvundet efter kun 1 eller 2 behandlinger, men som regel kræver det flere behandlinger, og i mellemtiden skal klienten have mulighed for at hjælpe sig selv, hvis han/hun oplever et panikanfald eller andet psykisk ubehag. Når behandlingen så er lykkes, skal klienten have tid til virkelig at forstå og forankre, at angsten er forsvundet. For eksempel kan klienten i en periode være angst for, at angsten kommer tilbage, og så er det en fordel, at han/hun hurtigt og effektivt kan slippe af med sit ubehag.
TANKEFELTTERAPI OG PTSD
Hanne Heilesen og Lars Mygind (Heilesen & Mygind) gennemførte i 2011 et forsøg med 21 personer med PTSD. Ca. halvdelen af de 21 var hjemvendte soldater. Alle deltagerne fik i gennemsnit 6 behandlinger. 86 % havde fået det markant bedre efter behandlingerne, og 50 % kom helt af med deres PTSD. 5 % af deltagerne mærkede ingen effekt. 1 person fik det dårligere af behandlingen. Trods de gode resultater har der desværre (ikke mindst for personer med PTSD) ikke været opbakning fra forsvaret eller andre myndigheder til at fortsætte forsøget, som man kan læse mere om
her.